Zielona kawa to ostatnio bardzo modny środek odchudzający. Można ją kupić w postaci zmielonej lub w ziarnach. Są też tabletki zawierające ekstrakt tej kawy. Producent jednego z tego typu środków poleca go szczególnie osobom z nadwagą oraz z dużym apetytem na słodycze. Czy zielona kawa rzeczywiście odchudza?

Zielona kawa to zwykła kawa, której nie poddano obróbce. Jest łagodna i delikatna w smaku. W odróżnieniu od czarnej nie została poddana procesowi palenia i fermentacji, dzięki czemu jej ziarna mają kolor zielony.

Pomaga czy szkodzi

Jak mówi dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia Hanna Stolińska, zielona kawa zawiera znacznie więcej kofeiny niż kawa palona, a kofeina zwiększa nasz metabolizm.

– Dzięki temu, że nie jest palona ma też w sobie dużo kwasu chlorogenowego. Uważa się, że przyspiesza on przemianę materii, ogranicza przyswajanie węglowodanów, przyspiesza metabolizm tłuszczów. Z tego powodu zapewne uznawana jest za świetny środek odchudzający – dodaje.

Stolińska podkreśla jednak: nie ma badań, które potwierdzają odchudzające działanie zielonej kawy. Ostatnio - jak mówi - pojawiły się wręcz publikacje, które sugerują negatywny wpływ zielonej kawy na nasz organizm. Wynika z nich, że powoduje ona zespół metaboliczny, czyli podwyższony cholesterol i ciśnienie krwi, podwyższony poziom glukozy. Dlatego należy ją stosować bardzo ostrożnie.

Do tego duża zawartość kofeiny może powodować odwodnienie organizmu, czego efektem może być redukcja wagi. Tak stracone kilogramy bardzo łatwo można nadrobić. Spadek ten będzie więc krótkotrwały.

Podobnie działają... ziemniaki

Jednak nawet, gdyby zielona kawa miała wpływ na redukcję wagi ciała, to jest to tylko suplement diety.

– Nie można traktować jej jako jedynego czynnika odchudzającego. Przede wszystkim powinniśmy się zdrowo odżywiać, nie możemy też zapominać o aktywności fizycznej. Wtedy taka kawa może wspomóc odchudzanie, przede wszystkim poprzez zmniejszenie apetytu - mówi Stolińska.

Uważa się, że zawarty w tej kawie kwas chlorogenowy ma też właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe, antygrzybiczne. Termiczna obróbka (proces palenia kawy) drastycznie zmniejsza jego zawartość, dlatego w zielonej kawie jest go znacznie więcej niż w czarnej.

Zielona kawa nie jest jednak jedynym źródłem kwasu chlorogentowego.

– Powszechnie występuje on w tkankach roślinnych. Znajduje się w ziemniakach, owocach kakaowca, pokrzywie, suszonych śliwkach - wylicza dietetyk.

Możesz ocenić ten artykuł: